Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach

Prasóweczki

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – często te szerokie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale same hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też nowe elementy odżywcze. Jakie spośród nich spożywać i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na ostatnie smaki, a ponadto będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest stale małe. Przeciętny Polak spożywa ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich liczba zdrową i prozdrowotną. Jakie składniki można zlokalizować w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich to są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Robienie tych ruchów na system ludzki istnieje nie do przecenienia: rozpocząwszy od dobrego wpływu na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej trzyma się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze wkład w ciągach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i chroni komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne działanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Oraz w mięsie ryb to są witaminy: A, E i C. Stanowi ono także bogate źródło witaminy D, jaka jest wyjątkowo ważna w mieszkaniu homeostazy organizmu, dba o jego odporność a wynosi układ z poprawną funkcją układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb cechuje się sporą ilością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Wyróżniają się wysoką strawnością i są brane w prawie 90%. Traktuje więc zbawienny nacisk na ogólny stan odżywienia organizmu – i przy tym płaci budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *