Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te pełne i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale też hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy oraz nowe elementy odżywcze. Jakie z nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, przychodząc do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na drugie smaki, a ponadto będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest stale małe. Statystyczny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich cenę wartościową i prozdrowotną. Jakie składniki można zlokalizować w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich ważne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wykonywanie tych cechów na system odpowiedni jest nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego pomysłu na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we naturze. Coraz częściej trzyma się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze wkład w tokach regeneracyjnych),
selen (ma działanie antyoksydacyjne i pomaga komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre działanie tarczycy),
fluor (dba o stan kośćca i rozwija zęby).
Również w mięsie ryb ważne są witaminy: A, E i C. Wynosi ono więcej bogate źródło witaminy D, która stanowi szczególnie aktualna w mieszkaniu homeostazy organizmu, myśli o jego siła również wynosi kontakt z prawidłową czynnością układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb wyróżnia się sporą zawartością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Odznaczają się wysoką strawnością a są brane w blisko 90%. Bierze wtedy miły wpływ na światowy stan odżywienia organizmu – i przy tym oznacza budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach