Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O pejoratywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z dawna, jednak nieco się zastanawiamy nad tym, jak cukier działa na układ. Czy to cukier to jedynie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – albo jest trucizną?
Naukowcy w zeszłym czasie zmienili zdanie – odkryli, że wówczas nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w terenach dobrobytu. To cukier jest widoczny za nadwagę a otyłość, to on uzależnia, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, stanowi wtedy równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Myśl na dalekie nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, miej na dalekie nazwy cukru w magazynie. Cukier może zamykać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli każdy z obecnych faktów pojawi się w Twoim artykule spożywczym, zalecamy uwagę, gdyż ten skutek może powodować sporo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Również do cukru, słodzik może zamykać się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy z cukru, dzięki czemu można brać go w ścisłej kwocie. Słodzik prawie nie ma też kalorii, wówczas nie wpłynie negatywnie na siłę. Kolejną zaletą słodzików stanowi wtedy, że nie psują zębów. A czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie myśleć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą kosztować osoby cierpiące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ zawiera on toksyczny dla nich składnik. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, jakie są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C zatrzymuje się on toksyczny i zostawia swoje wad słodzące, wówczas nie można kierować go do wypieków i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań mogą być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany wpadają w reakcje z wybranymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i wielki spadek naszej zdolności opinie i pamiętania.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich ról witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to zdrowe, rafinowane węglowodany. Lecz to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Daje to, sprowadzanie się toksyn – kwasu pirogronowego również nowych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy odkłada się w rozumu a stylu nerwowym, a nienormalne cukry w czerwonych ciałkach krwi. Powoduje obecne na oddychanie cel i przynosi brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania układu.
Nie polecamy sobie sprawy, że sami dodajemy się do zachwiania równowagi naszego systemu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cisze także dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz szerszą zawartości pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i gromadzonych w bliskim ciele. Przykładem mogą żyć nasze kości oraz zęby, z jakich zostaje pobrane tyle wapnia, że pobudza nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na twierdzeniu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim organizmie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz owoce.
Nawet najmniejsza zawartość cukru, nie jest nieznana dla swego systemu. Cukier działa na jakiś organ własnego ciała. Wątroba magazynuje cukier w postaci glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wykonywa ją zaś ułatwia do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu dochodzi do swej krwi w postaci kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe przechodzą do dowolnej stronę mięsa i przechowywana są w najmniej wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy mieszkania te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe przechodzą do aktywnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich prac, następnie tkanki ulegają degeneracji i obracają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek rozpoczyna się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Podejmowania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier wykorzystywać do pewnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na bycie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?